9 feb – 3 mars Ett häftstift i skon
Konst med en samhällskritisk udd från 60- och 70-talen.
Utställningen är producerad av Valdemar Gerdin & Julia Frostell
Lena Svedberg, Lars Hillersberg, Hans Esselius, Kerstin Abram-Nilsson, Birgit Ståhl-Nyberg, Kjartan Slettemark, Maria Adlercreutz, Marie-Louise Ekman, Carl Johan De Geer, Karin Frostenson, Behnn Edvinsson, Helga Henschen, Folkets Ateljé, Olof Sandahl, Allan Friis, Cilla Ericson, Jan Manker och Håkan Nyberg. (texter om konstnärerna pdf)
Att vara samhällskritisk som konstnär och visa det tydligt i sina verk är naturligtvis inte ett för sextiotalet unikt fenomen. Politiskt engagerad konst dyker upp här och var i konsthistorien, och har - precis som exempelvis litteraturen - ofta spelat en betydande roll i samhällsutvecklingen. Det som dock var så speciellt med den svenska politiska konsten under sextio och sjuttiotalet var att nästan samtliga elever vid konsthögskolorna började intressera sig för bildens kraft att förändra samhället. Under ett tiotal år var det alltså snarare regel än undantag att ägna sig åt politiskt engagerad konst...
16 - 24 mars NU - en salong
Kretsenkonstnärer visar aktuella projekt och arbeten.nuaff
Britta Penje, Gudrun Engström, Malin Desme, Olof Sandahl, Ulrika Wistrand, Ulf Ingwall, Ulrika Moberg, Eva-Mia Sjölin, Hanna Al-Haek, Maud Probst-Rönnbom, Maria Edlund, Anders Hallin, Annastasia Palmer, Olof Nanneson, Kira Malmsten,, Annika Lindfors, AnnSofi Pettersson, Carina Åkerman Fijal, Ritva Hansson, Mats Blomqvist, Anneli Karlsson, Maria Sandström, Cristina Åbrink, Helene Aurell, Göran Pettersson, Anna Sandell, Agneta Wallman, Fia Kvissberg, Olof Näslund, Nadja Helin, Håkan Wennström och Ingemar Nyström med över 70 verk
6 -28 april LIV
Stig “Slas” Claesson, Helene Aurell, Anna Espmark, Maria Sandström, Kersti Rågfelt Strandberg och Tobias Wallenborg
I höstas hade vi på Saltskog gård en utställning ”DÖD”. Nu i vårtid är det en fristående fortsättning ”LIV”.
Stig Claesson 1928-2008 var en av Sveriges största berättare i både bild och ord. Kritteckningarna och collagen på utställningen är gjorda under hans sista 5 levnadsår då han bodde i Västergötland. Det är en förvånande lantlig idyll full av liv som han målar upp. Nästan paradisisk.
Helene Aurell har bl a arbetat med vattentrappor och vi kan ana samma vattenvirvlar eller flöden i hennes mjuka skulpturer i betong med människan i centrum.
Anna Espmark skriver om sig själv: Jag är Anna Espmark. Under den tid jag har levat har jag bland annat utbildat mig konstnärligt på några olika ställen, och ställt ut då och då. Men det viktigaste med mitt liv just nu är att jag ännu inte har dött.
Maria Sandström är utbildad på konstfack och har ateljé på Saltskog gård. Hon arbetar i sin alldeles egna teknik med lim och papper. Frön, ursprunget till liv, förekommer ofta i hennes konst.
Kersti Rågfelt Strandberg visar här 6 stora collografier med blommotiv. Det är första gången hela sviten kan beskådas i Sverige. Den var med på utställningarna i Yokohama och Tokyo i höstas när 14 Södertäljekonstnärer ställde ut i Japan.
Tobias Wallenborg är utbildad i Finland och England. 2006 fick han Per Drougge och Gerd Kern Stipendiet för unga kulturutövare i Södertälje. Här visar han 8 fotografier med egenartade och omsorgsfullt arrangerade Stilleben. (Stilla liv – Still Life).IV.
15 – 26 maj Vårdinge by folkhögskola elevuställning.
Det har blivit en tradition att Vårdinge fyller ut salarna på Saltskog gård med möbler och annat i trä, keramik i alla dess former, måleri, skulptur...
31 aug - 22 sep Dubbelklang
Ulf Ingwall (1947- ) - målningar. Stig Bruno Schmidt (1927-2006) - foto, målningar
DUBBELKLANG är en utställning där Ulf Ingwall ställer ut med sin gamle vän Stig Bruno Schmidt, som gick bort 2006.
Vi kunde se en utställning med Stigs 50-talsmålningar och fotografier på konstnärskollegor på Saltskog gård februari 2006. Stig frågade mig sensommar 2005 om han kunde få göra en utställning och sa att det hastade. Han visste att hans tid var utmätt. Många besökte utställningen i februari och det kändes som han tog farväl av sina vänner. Han var glad men mycket trött. Någon månad senare var han död.
Ulf Ingwall fick ta över en stor del av hans kvarlåtenskap med önskan om att verken skull ställas ut i framtiden.
5 - 27 okt MINNEN
Pia Jämtvall - teckningar. Sannsagan om Pia ...
Olof Näslund - foto. Bibliotecha Alexandrina ...
Bengt Pettersson (1929 - 2010) - målningar. Minnen från 30-talet ...
Eva-Mia Sjölin - målningar, digitala bilder. Mitt förflutna ...
9 - 24 nov Ung salong (15 -25 år)
I år blir det artonde året i följd som vi ger unga mellan 15 och 25 år möjlighet att visa upp sig med en utställning på Saltskog Gård. Utställarna bjuds in att lämna in verk i valfri teknik och vi vet sedan tidigare att det kommer att presenteras en intressant mångfald.
2014
8 feb – 2 mar 2 NYA och några gamla
en utställning med konstnärerna på Saltskog gård
Anna Espmark, Frida Laine, Ulf Ingwall, Britta Penje, Eva-Mia Sjölin, Göran Pettersson, Maria Sandström, Hanna Al-Haek, Cristina Åbrink, Annika Lindfors, AnnSofi Pettersson, och Gudrun Engström.
15 mars – 6 april spel och andra VÄRLDAR
Leif Claesson Niklas Wallenborg Jerry Linder
Leif Claesson fotografi. Bilder ur Parken
Claesson är född 1959 och utbildad på Konstfack 1984-1987. 2011 fick han Lennart af Petersens-priset,ett fotografiskt pris instiftat av Stockholms stad. “L C är en urban upptäckare som i sina fotografiska projekt utforskat den gömda och glömda staden” Senast vi kunde se hans foton i Södertälje var i Södertälje konsthall 2004
Leif Claesson & Lars Hansson spelet Parken 2.0 (gå in på länk och spela)
DSC07646b_editedParken 2.0 är ett samtidsarkeologiskt konstprojekt utformat som ett spel. Det är en pågående undersökning av ett område vid Årstaviken i Stockholm som vi kallar Parken.
Genom att följa spåren efter fotografier från området samt upphittade föremål, brev, dokument, vinylskivor,, kassettband, videofilmer skapas en komplex berättelse om vår samtid. (...) Parken är ett område runt broarna vid södra södermalm som sedan urminnes tider var ett tillhåll för udda existenser.
På 1800 talet låg det en galgbacke här och vid den senaste koleraepidemin anlade man en kyrkogård hör för att ta hand om alla offer. På senare år har det blivit en hemvist för uteliggare och knarkare, prostituerade och psykfall. Men också en tillflyktsort för dom som inte riktigt passar in i normen.
Spelet är utfört med stöd från Innovativ kultur
Niklas Wallenborg teckning. Jag drömmer om intergalaktiska resor
dream of intergalactic travel - stills from Warp Speed Travelling
Wallenborg är född 1979 och ursprunglingen från Södertälje. Utbildad på konstfack 2001-06. Fick Drougge/Kern stipendiet för unga kulturutövare från Södertälje 05. Han har gjort en av utsmyckningarna (teckning) i Södertälje stadshus. Här visar han teckningar baserade på stillbilder av intergalaktiska rymdresor från Sci-fi filmer. + nr 3 av fanzine Sci-fi is for real.
Jerry Linder projekt MellanMjölkSafari ...
Linder är född 1943 i Södertälje och har ett förflutet som mätningstekniker. Han är autodidakt och egensinnig. Han vill visa ett landskap med en rik kulturhistoria, ett kulturarv... och gör det så att verkligheten och fantasin flyter ihop.
14 – 22 maj Jubileumsutställning 20 år Vårdinge by folkhögskola
6 - 28 sep Contemporary Art from Japan part II
"Eleven invited Japanese Artists”
-Galleri Kretsen och Saltskog Gård"
Susumu Horie, Shigeru Idei, Hitomi Iwano, Yukiko Kitagawa, Akiko Kondo, Shogo Miyasaka, Taeko Nishi, Shizuko Ono, Shungo Shimizu, Taeko Ukon, Toshiko Watanabe.
2010 visades en utställning i Södertälje Konsthall som presenterade Japansk nutidskonst. 2012 visade konstnärer från Södertälje Konstnärskrets sin konst i Japan. Ambitionen är att konstutbytet mellan Södertälje och Japan skall bli en tradition vartannat år. I år visas japansk konst på Konsthallen, Galleri Kretsen och Saltskog gård. På Saltskog gård och Galleri Kretsen visas de 11 Japanska konstnärer som i Japan arbetar med projektet i gruppen EAJAS. Deras hemsida Eajas.com
bilder från utställningen och vernissagefesten med japanska gäster
På Södertälje konsthall visas ett jurybedömt urval av Japanska konstnärer.
11 okt – 2 nov Minnesutställning Titti Åhs 1922-2014
Titti Åhs var en av konstnärerna på Saltskog gård och därtill en av Södertälje Konstnärkrets gamla trotjänare.
Inger “Titti” Åhs var född i mars 1922 i Klosterstad i S:t Per Socken utanför Vadstena. Hennes föräldrar var jordbrukare. Modern såg tidigt Tittis begåvning och uppmuntrade henne att satsa på den osäkra men ack så lockande konstnärsbanan. Efter den vanliga skolgången sökte Titti till den då nystartade konstskolan i Göteborg som leddes av den danske konstnären och motståndsmännen Börje Hovedskous. Skolan höll till i Gamla Haga och var då en traditionell målarskola i klassisk bemärkelse. För Tittis del varade hennes utbildning i 5 år och därefter reste hon till Paris för fortsatta studier vid Grande Yominers målarskola. Även om 50-talets Paris inte kan jämföras med 20-talets, särskilt inte vad gäller pengarnas värde, DSC_0009_editedanar man att Titti hade roligt i Paris. Nödvändigheten gjorde ändå att hon återvände till Sverige och till sin gamla skola i Gamla Haga där hon fick anställning som extralärare och en sorts allt-i-allo. Och det trivdes hon mycket bra med. Hon berättar att hon framför allt minns kaffestunderna med de andra lärarna som hon fann kunniga men framför allt väldigt trevliga. Efter en tid i Gamla Stan i Stockholm kom hon till Södertälje där hon engagerade sig som lärare i teckning och måleri på Gamla Flickskolan.
Titti ägnade sig i sitt skapande åt flera olika genre som måleri, teckning, textil och grafik. Utställningarna var många allt ifrån den första som hölls i Rådhuset i Hemstaden Vadstena till den sista, i Färilla konsthall 2009.
Ursprunglig text Peder Edström något bearbetad
15 - 30 nov Ung Salong (15 -25 år)
I år blir det nittonde året i följd som vi ger unga mellan 15 och 25 år möjlighet att visa upp sig med en utstälning på Saltskog Gård.