GÅRDEN
Saltskog gård var förr en medelstor lantegendom i stadens utkant på gränsen till Tveta socken med dess stora herrgårdar. På 1880-talet bröt en ny era in i Saltskogs historia. Då övertogs gården av Carl Fredrik Liljevalch j:r (1837-1909), som också bosatte sig där. Liljevalch var en färgstark person - affärsman och mecenat med socialt och konstnärligt patos. Som affärsman grundade han Bergvik & Ala och var en av initiativtagarna till Grängesbergskoncernen. Liljevalch donerade avsevärda medel till högskolorna i Stockholm och till Stockholm stad för uppförande av den välkända Liljevalchs konsthall. Även Södertälje fick på olika sätt del av hans filantropiska verksamhet. Som exempel kan nämnas hans donation som skapade det biologiska museet. Han investerade dessutom kapital i Södertälje Kanal och Slussverksbolag samt i Södertälje badaktiebolag. Saltskog gård utvecklades under Liljevalchs ledning till en mönstergård.
 GÅRDEN BLIR NY STADSDEL År 1964 köpte Södertälje stad gården med alla ägorna. Höghus byggdes vid Tvetavägen och radhus i sluttningen mot fjärden. En ny stadsdel - Saltskog - började ta form. I en skör penningpåse hittade grävskoporna en myntskatt från 1600-talet. Det var Saltskogskatten från Gustav II Adolfs tid, som skänkte ett viss historiskt skimmer åt trakten. Idag bor flera tusen personer i området.
STIFTELSEN TAR FORM Sedan gårdens siste private ägare - Björn Hultgren - avlidit år 1971 stod också huvudbyggnaden tom. Efter många års diskussioner och uppvaktningar av bl a Södertälje Konstnärskrets enades man om att bevara byggnaderna och upprätta en stiftelse. Primus motor i allt detta arbete var Stig Penje, som med entusiasm och skicklighet lyckades få fram pengar och resurser. En stiftelse bildades som övertog äganderätten för en symbolisk summa och den beräknade rivningskostnaden på 175.000:- blev startkapitalet för stiftelsen. Den 31 maj 1985 kunde så gården invigas som konstnärligt centrum med konstnärsateljéer och utställningsytor i huvudbyggnadens bottenvåning. Under åren sedan dess har gården fungerat som ett kulturhus med ett omfattande program av konstutställningar (6 st/år), musik- och lyrikevenemang. 1995 blev förvaltarbostaden (nya ateljéhuset) iordningställt med ytterligare ateljeutrymmen. Efter Stig Penjes död övertogs ordförandeskapet av Lennart Andersson, som under drygt 10 år skickligt vidareutvecklade gården. Andersson efterträddes av Lars-Olof Lindgren. Nuvarande ordförande är Ulf Sundblad
|